برترین کاربران هفتگی این مقاله

از ۱۳۹۷/۰۶/۳۱ تا ۱۳۹۷/۰۷/۰۶

هیچ کاربری در این بازه زمانی وجود ندارد

آمار مقاله
  • بازدید کل ۷,۲۹۴
  • بازدید این ماه ۲۴۶
  • بازدید امروز ۰
آمار آزمون مقاله
  • کل شرکت کنندگان ۶۶
  • قبول شدگان ۵۲
  • شرکت کنندگان یکتا ۳۹
  • میانگین درصد شرکت کنندگان ۷۶
واژه نامه فناوری نانو

نانو

nano

پيشوندي به معناي يک بيليونم يا (000،000،000،1/1). در متون فناوري‌نانو، معمولا براي مشخص کردن يک واحد اندازه‌گيري برابر با 10 به توان منفي 9 متر استفاده مي‌شود.

سطح مقاله

مقالات منتخب ماهنامه نانو

نویسندگان
امتیاز کاربران

فناوری نانو و صنایع غذایی

مقدمه
استفاده از فناوری‌های نوین در صنایع غذایی رویکرد جدیدی است که بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد. بی شک روی آوردن به فناوری‌های نو از جمله فناوری نانو می‌تواند راه گشای بسیاری از مشکلات در این حیطه باشد. در این گزارش به صورت اجمالی اشاره‌ای به کاربردهای فناوری نانو در صنایع غذایی، بازار نانو محصولات غذایی، محصولات و شرکت‌های فعال نانو غذا، چالش‌ها و محرک‌های رشد این بخش از صنعت و ... شده است. در شماره‌های آینده به جزئیات فناوری‌های استفاده شده در صنایع غذایی و بازار هر یک از آن‌ها پرداخته خواهد شد.

کاربردهای فناوری نانو در صنایع غذایی
فناوری نانو در صنایع غذایی به شکل‌های مختلفی کاربرد دارد. این کاربردها می‌تواند شامل استفاده از فناوری نانو در مواد بسته‌بندی، کشاورزی، فرایندهای تولید غذاو خود غذا باشد. برمبنای تعریف نانوفروم (مؤسسه‌ی تأسیس شده به وسیله‌ی کمیسیون اروپا و فعال در زمینه فناوری نانو) ابزارها یاروش‌های فناوری نانو که طی کشت، تولید، فراوری یا بسته‌بندی غذا استفاده می‌شوند را نانو‌غذا می‌نامند. اگر چه ظاهراً تعریف نانوفروم محدودیت دارد؛ اما ایده‌ی خوبی است برای این که چه مقدار از غذاهای آینده‌ی ما را نانو غذا تشکیل می‌دهند و این که چه گستره‌ای از مردم تحت تأثیر نانو غذاها قرار خواهند گرفت.
هم‌اینک اصطلاح نانوغذا، به غذاهایی اطلاق نمی‌شود که مستقیماً از روش‌های فناوری نانو به دست آمده‌اند؛ اما در آینده اتفاقات زیادی رخ خوهد داد مثلا ممکن است روزی نانوماشین‌هایی تولید شود که توانایی تولید مولکول به مولکول غذاها را داشته باشند؛ همچنان که ساینتیفیکا (یک شرکت مشاوره‌ای است که ادعا دارد با ارتباطات جهانی خود اطلاعات بسیار مفیدی را در قالب گزارش برای راهنمایی و مشاوره‌ی فعالان در حوزه‌ی فناوری نانو تهیه می‌نماید.) معتقد است ساخت مولکولی و طراحی مواد به صورت اتم به اتم در زمینه‌ی غذا بعد از سال 2012 محقق خواهد شد.
به طور خلاصه می‌توان حو‌زه‌های مختلف کاربردی فناوری نانو در غذا و صنایع غذایی را به دسته‌های زیرتقسیم بندی نمود:

الف. نگهداری غذا
• ضد عفونی وضد میکروب نمودن سطوح؛
• حفاظت آنتی اکسیدآن‌ها؛
• دستکاری وکنترل فعالیت آنزیم ها

ب. پردازش غذا
• طعم‌ها و رنگ‌های دلخواه برای رسانش عامل‌های تغذیه‌ای دلخواه؛
• تصفیه‌ی روغن سرخ کردنی (با استفاده از مواد نانوسرامیکی) برای پیش‌گیری از پلیمریزاسیون حرارتی روغن و کاهش بوهای نامطبوع.

ج. بسته‌بندی و سلامت مواد غذایی
امروزه استفاده ازفناوری نانو در صنایع بسته‌بندی غذا امری عادی است. کاربرد فناوری نانو در بسته‌بندی را می‌توان به دو دسته تقسیم نمود:

1- بسته‌بندی‌های فعال که حاوی موادی با عملکردی خاص هستند (شبیه به بسته‌بندی‌هایی که از ورود اکسیژن و فساد غذا جلوگیری می‌کنند) مثال‌هایی از این نوع شامل موارد زیر هستند:
• جایگزینی نانو مواد به جای پلی وینیل استات (PVA) و پلی وینیل الکل در ظروف بسته‌بندی مقوایی؛
• استفاده از بطری‌های پلاستیکی ساخته شده از مواد نانوکامپوزیت و استفاده از لایه‌های پلاستیکی ضد قارچ و ضد باکتری که دارای طول عمر بیشتری نیز هستند؛.
2- بسته‌بندی‌های هوشمند که به تغییرات محیط واکنش نشان می‌دهند. موارد زیر مثال‌هایی ازاین نوع هستند:

• تولید بسته‌بندی‌هایی که توانایی بازتاب گرما از یک بستنی یخی را داشته؛ می‌توانند آن را از ذوب‌شدن در یک محیط گرم حفظ کنند؛
• تولید بسته‌بندی‌هایی که می‌توانند خودرا ترمیم کنند؛
• بسته‌بندی‌هایی که می‌توانند در شرایط خاص، خواصشان را تغییر دهند مانند بسته‌بندی‌هایی که بتوانند فاسدشدن شیر را با تغییررنگ نشان دهند.
د. حمل مواد مغذی
• چربی‌های قابل حل در آب؛
• تهیه‌ی نانو ذرات برخی از عناصر عاملی (مانندکارتنوئیدها، فیتواسترول و آنتی اکسیدانت‌ها) به منظور پخش بهتر در آب یا در آبمیوه‌ها برای جذب بهترشان؛
• استفاده از مایسل‌های کوچک (نانوکپسول‌ها) به عنوان حاملان روغن‌های حیاتی، طعم دهنده‌ها، آنتی اکسیدانت‌ها، کوآنزیم Q10، ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیتو کمیکال‌ها برای جذب بهتر و سریع‌تر آن‌ها؛
• کپسوله کردن اجزای فعال مانند (پلی فنول‌ها، موادمعدنی و مواد مغذی در مقیاس میکرو) به وسیله‌ی نانو ذرات برای حفاظت آن‌ها از اکسیدانت‌ها و گیرنده‌های طعم ومزه؛
• کاربرد نانو کیسه‌های لیپوزومی برای کپسوله‌کردن و حمل مواد مغذی و ترکیبات عامل داری نظیر پروتئین‌ها، آنزیم‌ها، طعم‌دهنده‌ها و ترکیبات ضد میکروبی؛
• نانوکره‌های پروتئینی کشک و آب پنیر (40 نانومتر) که در داخل سلول‌ها ترکیبات مغذی خود را آزاد می‌سازند.

هـ. تشخیص عوامل مضر
• قرار دادن نانو حسگرها در خط تولید و تضمین تولید غذاهای فاقد آلودگی؛
• تولید حسگرهای خیلی کوچک سیلیکونی برای تشخیص سریع ویروس‌ها، باکتری‌ها و دیگر پاتوژن‌ها؛
• توسعه‌ی هدفمند سنتز DNA)درخت سان( با استفاده از پروب‌های کددار رنگی که به عنوان یک نانو بارکد، تشخیص پاتوژن‌های غذایی را مقدور می‌سازند؛
• تشخیص هم‌زمان توکسین‌ها، پاتوژن‌ها و مواد شیمیایی در مواد غذایی به وسیله‌ی یک میکرو زیست تشخیص دهنده‌ی قابل حمل مینیاتوری، با استفاده از نانوسیم‌های مختلف، آنتی‌بادی‌های پاتوژنی مخصوص و آنتی‌بادی‌های فلورسنت؛
• استفاده از نانوذرات نقره در محصولات مختلف (از بانداژ‌ها گرفته تا یخچال‌ها) برای از بین‌بردن باکتری‌ها و سایر میکروب ها؛
• آنالیز و شناسایی آفت‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها و ژن‌های مختلف در محصولات کشاورزی به وسیله‌ی تراشه‌ها یا نانو حسگرها.

و. تولید
• ابداع راه‌های جدید غیروابسته به شرایط طبیعی برای تولید غذا؛
• تهیه‌ی گروه‌های جدید غذایی با استفاده از سنتز مواد تغذیه‌ای موردنیاز بدن با طعم‌های دلخواه.

محصولات کنونی موجود دربازار
هم‌اینک شاهد نوعی از محصولات غذایی بر پایه‌ی فناوری نانو در بازار هستیم که در مقایسه با محصولات دیگری که با استفاده از فناوری نانو فراوری شده‌اند ناچیز هستند؛ ولی با توجه به کارایی آن‌ها و تأثیرات فناوری نانو در آن‌ها در آینده شاهد حضور دسته‌ی بزرگی از این محصولات در بازار خواهیم بود. در زیر برخی از محصولات کنونی موجود در بازار شمرده می‌شوند:

• بسته‌بندی هوشمند غذایی که خروج اکسیژن یا غذا را از درون بسته‌بندی هشدار می‌دهد؛
• کره‌های سیلیکای نانومقیاس پرشده با مولکول‌های فلورسانت به منظور استفاده در بسته‌بندی توسعه یافته‌اند که می‌توانند حضور باکتری E.coli 0157 را تشخیص دهند. سطوح کره‌ها با آنتی‌بادی‌هایی پوشیده شده‌اند که به دنبال آنتی‌ژن‌های موجود برروی سطح باکتری E.coli می‌گردند و پس از برخورد به آن کره‌ها می‌درخشند و در نتیجه رنگ بسته‌بندی تغییر می‌نماید.
• یخچال‌هایی که ویژگی ضد باکتری دارند (سامسونگ یخچال‌هایی در بازار آسیا و آمریکا وارد کرده است که در آن از نانوسیلور به منظور از بین بردن باکتری‌ها استفاده شده است)
• فیلترهایی با سوراخ‌های بسیار ریز که می‌توانند میکرو ارگانیسم‌ها و حتی ویروس‌های موجود در مصارف خوراکی مورد استفاده را فیلتر کنند (نانو فیلترها قابلیت این را خواهند داشت که مقدار دلخواه کافئین را از قهوه حذف و آب را استریل نمایند).
• فیلتر شدن شیر و جا به جایی لاکتوز آن بامولکول‌های قند دیگر؛
• روغن‌های خوراکی تازه و محلول در آب با حضور ذرات نانو سرامیکی در آن‌ها.

محصولاتی که درآینده‌ی نزدیک شاهد ظهور آن‌ها خواهیم بود.
کاربردهای آینده‌ی فناوری نانو در تولید، فراوری، نگه‌دارنده‌ها، بهبود رنگ و طعم، لوازم بهداشتی، ایمنی و بسته‌بندی تصور می‌شودکه در زیر به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود:

• آدامس تمیزکننده‌ی دندان؛
• قاشق چنگال خود تمیز شونده (آلودگی‌های سطح با کمک فناوری نانو تجزیه و از بین می‌روند که این مسئله هم اکنون در حال استفاده در زمینه‌ی شیشه‌های صنعتی است)
• نوشیدنی‌های قابل برنامه ریزی (با ایجاد رنگ و طعم و ویژگی‌های دلخواه)
• استفاده از نانوکپسولاسیون برای تولید طعم و بوی دلخواه در غذا؛
• نانو پوشش‌هایی که طول عمر غذاها را بسیار بیشتر از قبل افزایش می‌دهند؛
• بسته‌بندی‌هایی که اکسیژن را جذب و با این کار طول عمر مواد غذایی را افزایش می‌دهند؛
• کاهش چربی و نمک در غذاهای فراوری شده (شرکت Unilever معتقد است که می‌تواند درصد چربی بستنی را از 15 درصد به 1 درصد کاهش دهد)
• توسعه‌ی حسگرهای نانو مقیاس برای ردگیری سموم و باکتری‌ها در فرایندها یا عرصه‌های غذایی (از نانوحسگرها و نانو تراشه‌ها به عنوان نانو فیلترها استفاده خواهدشد)
• حمل دارو و مکمل‌های غذایی به وسیله‌ی غذاها با رنگ و طعم دلخواه؛
• تولید دارو در قالب غذا و شکلات برای تسهیل استفاده و افزایش کارایی داروهای در قالب غذا؛
• نانو مواد اضافه شده به فیلم‌های PVC، می‌توانند از تخریب به وسیله اشعه‌ی ماورای بنفش جلوگیری نمایند.

شرکت‌های فعال در زمینه نانو غذا
تعداد شرکت‌های فعال در زمینه‌ی نانو غذاها از سال 2002 تا سال 2004 به 69 شرکت افزایش یافته و پیش‌بینی می‌شود این میزان تا سال 2010 به چند هزار برسد. هم اکنون تعداد قابل توجهی از شرکت‌های معروف غذایی در سراسر دنیا وجود دارند که تمرکز آن‌ها معطوف به تحقیق، توسعه و تولید نانو غذا هاست که در صدر آن‌ها، ایالات متحده‌ی آمریکا، ژاپن و چین قرار دارند. شرکت‌های بزرگ دنیا شامل Kraft ،Food ،Heinz ،Keystone، Hershey و Unilever با جدیت زیاد به دنبال کشف قابلیت فناوری نانو برای بسته‌بندی و مواد مغذی بهتر و ایمنی غذا هستند. در ادامه به فعالیت‌های برخی از این شرکت‌ها اشاره می‌شود:
شرکت NutraLease
تحقیقات این شرکت روی فناوری غذاهای غنی شده متمرکز است و برای افزایش رهایش زیستی (Biodelivery) موادغذایی، از نانوکپسول‌ها استفاده می‌کند. از این فناوری در نوعی روغن آشپزی استفاده شده است که از استرول‌های گیاهی به منظور کاهش جذب کلسترول و کاهش خطر بیماری‌های قلبی استفاده می‌کند. بر اساس گزارشی استفاده از این فراورده باعث کاهش حدود 14 درص از میزان کلسترول LDL شود.
شرکت Unilever
این شرکت موفق به کشف امولوسیون‌هایی از نانوذرات شده است که باعث یکنواخت‌ترشدن بافت غذا شده، می‌تواند در تولید محصولاتی مانند بستنی استفاده شود. دیگر پروژه‌های این شرکت‌ها، کار روی نانوکپسول‌های حاوی غذاهای غنی شده است که مواد مغذی و آنتی اکسیدانت‌ها را به تدریج به بخش‌های خاصی از بدن تحویل می‌دهند. این فناوری مواد غذایی قدیمی را به نانو ذراتی تبدیل می‌کند که در داخل بدن رها و به خوبی جذب می‌شوند. پیش‌بینی می‌شود این فناوری در غذاهای جدیدکاربرد زیادی داشته باشد.
شرکتOil Fresh
این شرکت از اجزای نانو سرامیکی در تهیه‌ی ماهی‌تابه‌های رستوران‌ها استفاده می‌کند. این کار باعث کاهش زمان سرخ‌کردن و مصرف روغن می‌شود. استفاده از این فراورده به رستوران‌ها اجازه می‌دهد تا از روغن‌های گیاهی به جای روغن‌های هیدروژنه استفاده کنند که در نتیجه میزان چربی‌های ترانس کاهش یافته، غذاهای سالم‌تری به دست می‌آید.
شرکت Voridian
این شرکت از ترکیبات Impern نانوکامپوزیت‌ها در ساخت بطری‌های پلاستیکی نوشیدنی‌ها استفاده کرده است. Impern نوعی پلاستیک است که با نانوذرات خاک رس آمیخته شده، منجر به ایجاد پلاستیک‌هایی به سختی شیشه ولی محکم‌تر از آن می‌شود. این محصول نسبت به شیشه، شکنندگی کمتری دارد و لایه‌های نانو ذرات به گونه‌ای طراحی شده که از خروج مولکول‌های دی اکسید کربن از نوشیدنی و نفوذ مولکول‌های اکسیژن به درون آن جلوگیری می‌کند که در نتیجه تازگی ماده را حفظ کرده، زمان ماندگاری آن را افزایش می‌دهد.
شرکت Nanocor
این شرکت از مهم‌ترین تولید کننده‌های نانوکامپوزیت‌های پلاستیکی است. این پلاستیک‌ها ویژگی‌های خوبی از جمله ایجاد منع بیشتر برای عبور جریان اکسیژن و دی اکسید کربن دارند که زمان نگه‌داری محصولات نانوکامپوزیت پلاستیک مقاوم را افزایش می‌دهد می‌شود. همچنین این پلاستیک‌ها از پخش بو جلوگیری کرده، مانع جذب طعم یا ویتأمین‌های موجود در غذا به وسیله بسته‌بندی می‌شوند. به طور کلی طراحی مولکولی این پلاستیک‌ها به شکلی است که مقاومت و ثبات ساختار محصولات را در برابر آتش و حرارت بهبود می‌بخشد. از این مواد در ظروفی برای جوشاندن و نگهداری موادغذایی و بسته‌بندی‌های به کار رفته در مایکروویو استفاده می‌شود.
شرکت Nanoplex Technologies
نوع دیگر فناوری حسگرها، نانو بارکد‌های تولیدی شرکت Nanoplex Technologies است. نانو بارکدها مدل مولکولی بارکدهای سنتی و شامل نانوذرات فلزی بوده، اثر انگشت شیمیایی قابل شناسایی و خاصی دارند؛ به طوری که می‌توانند از طریق یک ماشین (احتمالاً یک لامپ UV یا میکروسکوپ نوری) تشخیص داده شوند. از این نوع بارکدها می‌توان در حفاظت مارک و ارزیابی غذاهایی استفاده نمود که در حالت عادی نمی‌شود بارکدهای سنتی را روی آن‌ها چسباند، همچنین می‌توان از آن‌ها برای تشخیص پاتوژن‌ها موجود درغذا مانند E. coli استفاده کرد و می توان گفت تشخیص پاتوژن‌ها از دیگر اهداف اصلی فناوری نانو در صنایع غذایی است.
شرکت Kraft Foods
شرکت Kraft، یکی دیگر از شرکت‌های پیشگام در توسعه‌ی نانو غذاهاست. این شرکت که در آمریکای شمالی واقع شده است در زمینه‌ی غذا فعالیت می‌کند و هم اکنون نیز بزرگ‌ترین برند پنیر را به خود اختصاص داده است. این شرکت با تأسیس کنسرسیوم نانو تک (Nanotek) در سال 2000 اولین گام‌های ورود فناوری نانو به صنعت غذا را برداشت. این کنسرسیوم مجموعه‌ای از 15 دانشگاه و آزمایشگاه تحقیقاتی ملی است و بیشتر در زمینه‌ی تهیه‌ی انواع غذاهای عامل دار و فراورده‌های نوشیدنی فعالیت می‌کند؛ به این منظور که آن‌ها با ذائقه و نیازهای فردی مصرف کننده سازگاربوده، دامنه‌ی وسیعی را (از نوشیدنی‌های قابل تغییر رنگ تا غذاهای جدید سازگار با حساسیت مصرف کننده یا نیازهای تغذیه‌ای او) در بر بگیرد. فعالیت دیگر این شرکت، تهیه‌ی نانو فیلترهایی است که مولکول‌ها را بیشتر بر اساس شکل و نه اندازه‌ی آن‌ها غربال می‌کند. این مسئله تفکیک اجزای خاصی از یک فراوده را حتی در دست مصرف کننده امکان‌پذیر می‌سازد. از دیگر اهداف این شرکت، کار روی بسته‌بندی‌های هوشمند غذایی است. از نانوحسگرهایی که به رهایش مواد شیمیایی ناشی از فساد غذاها حساس هستند می‌توان در بسته‌بندی‌های هوشمند استفاده کرد تا به محض بروز خرابی غذا، رنگ بسته‌بندی تغییرکرده، به مشتری هشدار دهد. این سیستم به مراتب دقیق‌تر ومطمئن‌تر از فروش با تاریخ مصرف است.

بازار نانو غذا
هم‌اینک می‌توان محصولات غذایی فراوری شده را با استفاده از فناوری نانو در فروشگاه‌های بین المللی به فروش رساند. طبق گزارش شرکت مشاورهای Helmut Kaiser، بازار نانو غذا از 2.6 میلیارد دلار در سال 2003، به 7 میلیارد دلار در سال 2006 رسیده است، این میزان در سال2010 شاخص 20.4 میلیارد دلار را به خود اختصاص خواهد داد. در این میان آمریکا پیشتاز بوده و بعد از آن ژاپن و چین در رتبه‌های بعدی قرار دارند. تا سال 2010 آسیا با پیشتازی چین (با بیش از 50 درصد جمعیت دنیا) بزرگ‌ترین بازار دنیا در زمینه نانو غذا خواهد بود.

محرک‌ها و چالش‌های رشد و توسعه‌ی نانو غذاها
پیشرفت چشم‌گیر نانوغذاها در آینده، بسیاری از مشکلات رو در روی جهان کنونی را افزایش خواهد داد. ساینتیفیکا چالش‌ها و محرک‌های کاربردهای فناوری نانودر صنعت غذا را به صورت زیر بررسی کرده است:

• بیماری‌های کنونی مربوط به غذا که به وسیله‌ی نانو غذاها حل خواهد شد؛
• نیازمندی‌های سبک‌های مختلف زندگی که غذاهای عامل دار بسیار متفاوت (با وضعیت کنونی غذا) را می‌طلبد؛
• جمعیت زیاد سال‌خورده ونیازمندی‌های آن‌ها؛
• انعطاف پذیری فرایندهای تولید غذا و قابلیت تولید موادغذایی بسیار متنوع؛
• تحلیل و تأثیر مصرف کننده و تولید غذاهایی متناسب با تقاضای آن؛
• جهانی شدن ارتباطات و افزایش آگاهی مردم و در نتیجه ارتقا و گسترش تقاضا در زمینه‌ی غذا.

ارزیابی خطرات و چارچوب‌های تنظیم شده برای کاربردهای فناوری نانو در صنایع غذایی
با توجه به رشد روز افزون جمعیت دنیا و کاهش منابع غذایی، فناوری نانو می‌تواند کمک بسیار بزرگی در تأمین بخشی از نیازهای غذایی افراد بشر به شمار آید؛ البته این فناوری به موازات داشتن ویژگی‌های مفید می‌تواند باعث ایجاد برخی مشکلات نیز باشد. اگر چه هیچ مدرکی مبنی بر اثبات اثرات نامطلوب نانو محصولات در دسترس نیست؛ کاربردهای بالقوه‌ی فناوری نانو در صنایع غذایی، می‌تواند به دلایل محیطی و سلامت باعث نگرانی شود. از این رو لازم است تدابیر لازم برای کاهش نگرانی‌ها و تعیین استانداردهای مورد نیاز اتخاذ شود. در ادامه به برخی از موارد در زمینه‌ی استانداردهای نانو غذاها اشاره خواهد شد:

برخی از قوانین و ضوابط مورد نیاز برای توسعه‌ی نانو غذاها
• بررسی مواردی شامل محدودة ابعاد مجاز نانو غذا، روش‌های مجاز اندازه گیری، ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی و جنبه‌های ایمنی
• آیین نامه‌ی چگونگی استفاده از نانو غذاها و محصولات غذایی شامل نانو ذرات؛ چرا که ممکن است محصولات بزرگتر به عنوان غذاهای جدید، ترکیبات ومواد افزودنی، از قبل مجوز داشته باشند؛
• دسته بندی غذاها به غذاهایی در اندازه‌ی میکرو و نانو، و بررسی و مقایسه‌ی کیفیت آن‌ها.

جنبه‌های مختلف مورد نیاز در بررسی نانو غذاها برای توسعه‌ی استاندارد، کنترل و قوانین
• اندازه‌ی نانو غذا و اندازه گیری آن
• بررسی شمول محدوده‌ی اندازه‌ی نانو غذا؛
• بررسی نوع دستگاه‌ها وروش‌های اندازه گیری مورد استفاده در آنالیز؛
• بررسی پردازش اندازه گیری حدود ذره در مواد خام اولیه، مواد واسطه، محصولات نهایی یا مواد در هر مرحله.
• ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی
• بررسی تبدیل مواد غذایی نانو مقیاس (در مقایسه با بالک آن‌ها) به مونومرهای قابل جذب و قابل متابولیسم؛
• بررسی دسترسی به شکل منفرد، دوتایی یا آگلومره شده‌ی نانو مواد موجود؛
• بررسی ویژگی‌های مربوط به مواد خام و نانومقیاس (که شامل حلالیت، ظرفیت جذب آب، بافت، جرم، مساحت سطح و غلظت می‌شود)
• بررسی نحوه‌ی پایداری گرمایی، مکانیکی وpH مواد نانو مقیاس

فراوری
• بررسی چگونگی تهیه‌ی محصولات (آیا از روش بالا به پایین (آسیاب) تشکیل می‌شوند و یا به روش پایین به بالا (سنتز))
• بررسی به جای ماندن ترکیبات خطرناک بعد از فرایندهای پردازش (به دلیل مساحت سطح بالاو ظرفیت جذب بالای نانوذرات)

جنبه‌های ایمنی
• بررسی قابلیت سلامت و اثرات محیطی مواد نانو مقیاس، حتی اگر مواد ماکرو و میکرو مقیاس مشابه آن‌ها برای استفاده تأیید شده باشند؛
• بررسی اصلاح شدگی محصولات نانو مقیاس از نظر شیمیایی؛
• بررسی جدید بودن محصولات نانو مقیاس؛
• بررسی و تشخیص جنبه‌های مربوط به ماندگاری، انباشتگی، پس‌زدگی مواد نانو مقیاس در بدن؛ بررسی روش‌ها و ابزار مورد استفاده برای تعیین ایمنی و سمیت محصولات نانو مقیاس.

منابـــع و مراجــــع

1- www.nano.ir

- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1173879220782&pagemane=JPost%2FJPArticle%2FPrinter

3- http://www.cientifica.com/1st Seminar on Nano Technology Concept & Applications, 25 Dec 2004 ,Ahvaz

4- http://www.nutraingredients-usa.%20com/news/ng.asp?n=59980-nanotech-discovery-promises

5- http://www.forbes.com/newsletter/2005/08/09/nanotechnology-kraftnewsletter/2005/08/09/nanotechnologykraft-

6- http://www.tuvps.co.uk/news/articles/nanoparticle-usemooted-for-packaging-18205439

7- Weitz›s research was published in the April 22, 2005 issue of Science, and was funded by the National Science Foundation, NASA, Kraft Foods Inc., and Unilever.

8- http://www.sciencentral.com/articles/view.php3?type=article&article_id=218392560